
Geneeskunde en lazaretten
Kortrijk kende tijdens WO I een toestroom van honderden gewonden: meestal Duitsers die aan het westfront dienden. Ze werden verzorgd in lazaretten of ziekenhuizen door Duitse medische ploegen en ander personeel. Het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal werd al in oktober 1914 opgeëist, net als de kloosterschool het Fort, die ingericht werd als ziekenhuis. De Sint-Antoniuskliniek aan het Sint-Jansplein, waar Dr. Alfons Depla werkte, was bestemd voor Duitse officieren.
* Zoek op de kaart van Kortrijk uit 1917 alle door de Duitsers geïnstalleerde lazaretten. Maak er een lijst van en noteer telkens de straat waar ze gevestigd waren. Voeg er ook de speciale apotheek aan toe.
** De gewonden stroomden toe in Kortrijk. Een kloosterzuster van het Fort, omgevormd tot lazaret, schreef dag na dag haar bevindingen neer. Het was spannend! Op 1 november 1914 werden de zusters bijna betrapt wanneer ze ongebruikt beddengoed probeerden te verstoppen...
a. Geef drie zaken waaruit blijkt dat de Duitse medische staf aanvankelijk slecht functioneerde.
b. Per toeval kwam een Schotse krijgsgevangene tussen de Duitse gewonden terecht. Beschrijf in een 10-tal regels zijn wedervaren.
Bekijk hier de bronnen.
Activisme
De Vlaamsgezinde Kortrijkse dokter Depla ijverde voor een onafhankelijk Vlaanderen. Hij probeerde, door te zetelen in de Raad van Vlaanderen, concrete resultaten te bereiken in samenwerking met de Duitsers, een houding die “activisme” genoemd wordt. Deze houding botste met de vaderlandsliefde en de anti-Duitse gevoelens van de meeste Kortrijkzanen.
* Dokter Alfons Depla woonde in de Vlaanderenstraat 23 in Kortrijk. Aan dit huis hangt vandaag nog een herdenkingsplaat.
Schets telkens in één zin wat er met Depla gebeurde in 1918, in 1920 en in 1924.
** Lees het verslag over de dokter, in 1918 geschreven door een Duitse soldaat en een uittreksel uit de Akte van Beschuldiging. Lijst in vier kolommen zijn eigenschappen op waaruit blijkt: zijn Duitsgezindheid / zijn liefde voor Vlaanderen / zijn vaderlandsliefde voor België / zijn afkeer van Frankrijk.
Bekijk hier de bronnen.
A.O.K.IV
Dat Vlamingen zoals Alfons Depla zich schikten naar de Duitse overheerser kwam ook voort uit het verloop van de oorlog. De bezetting duurde zeer lang en het zag er lange tijd niet naar uit dat de Duitsers zouden verliezen. Toen in mei 1917 een Engels offensief dreigde, werd Kortrijk tijdelijk ingedeeld bij de frontzone of het zgn. operatiegebied. De bevelhebbers (A.O.K. = Armee Oberkommando) van het Vierde Duitse Leger leidden van hieruit de Derde Slag om Ieper.
* De Duitse hoge officieren stelden hoge eisen. In volle oorlogstijd, terwijl veel mensen honger leden en talrijke soldaten aan het front bezweken, lieten ze zich met luxe omringen. Zoek voor deze stelling minstens vijf bewijzen in de Kortrijkse dagboekfragmenten van 7-14 mei 1917.
** Zowel officieren als frontsoldaten op rust zochten in Kortrijk naar verpozing, onder meer met muziek en toneel. Zoek hier een 4-tal illustraties over en geef wat meer context in 5 regels. http://www.geheugenvankortrijk.be/ en klik door naar de Erfgoedbank.