
Spionage
Kortrijk was tijdens WO I een belangrijk spoorwegknooppunt, op 25 km van het front. De spoorwegen waren noodzakelijk voor het vervoer van troepen, wapens en munitie, paarden, post en mondvoorraad. Daardoor was hier strategische informatie te verzamelen. Spoorwegarbeider Evarist De Geyter speurde dag en nacht de stationsbuurt af. Hij riskeerde daarbij zijn leven.
* Zes Kortrijkse spionnen werden tijdens de oorlog ter dood veroordeeld en door de Duitsers gefusilleerd. Wie waren ze? Zoek hun namen, beroep, plaats en datum van executie.
** Gelukkig voor hem overleefde Evarist De Geyter de oorlog. In zijn memoires vernemen we meer over hoe hij spioneerde.
a. Waarom (3 redenen) en door wiens toedoen geraakte Evarist betrokken in een netwerk van spionnen?
b. Hoe en aan wie gebeurde de overdracht van inlichtingen? (5 lijnen)
c. Het netwerk werd echter verraden. De spionnen kwamen achter de tralies terecht en werden ter dood veroordeeld. Evarist kreeg nochtans genade omdat zijn dochter intussen overleden was. Waar, wanneer en in welke omstandigheden kwam zij om het leven? Zoek ook een foto van het voorval. http://www.geheugenvankortrijk.be/ doorklikken naar de Erfgoedbank.
Bekijk hier de bronnen.
Communicatie
Oorlog voeren vergde veel organisatie. Het contact van de legerleiding met het front was hierbij essentieel. Hoe verliep die communicatie? Carl Heller, een Duitse onderofficier die ook een tijdje in Kortrijk verbleef, vertelt erover in zijn oorlogsbrieven. Daartegenover mocht kostbare strategische informatie niet in handen vallen van de vijand. Spionnen lagen overal op de loer.
* De aanwezigheid van duiven zette de Duitse bezetters voor een probleem, want de diertjes konden gevaarlijke boodschappen overbrengen.
a. Som drie maatregelen op die de Duitsers namen om de vogels uit te schakelen.
b. Welke soorten straffen ondergingen Kortrijkse eigenaars van levende duiven?
** Carl Heller beschrijft hoe hij als communicatieverantwoordelijke achter het front werkte. Bewijs met twee voorbeelden dat moderne technologie meer en meer belang kreeg. Geef meer uitleg (5 lijnen). Toch viel de communicatie vaak terug op primitieve methodes. Geef ook hier (telkens in één lijn) twee voorbeelden van. www.wereldoorlog1418.nl/wetenschap
Bekijk hier de bronnen.
Spoorwegen
De Duitsers maakten veelvuldig gebruik van de aanvoerlijnen per trein van en naar het front. In strategisch minder belangrijke regio’s zoals Antwerpen en Limburg lieten ze de spoorlijnen afbreken omdat ze elders meer nodig waren, bijvoorbeeld in West-Vlaanderen en in Kortrijk, dicht bij het front.
* In het netwerk van Belgische spoorlijnen speelde Kortrijk een belangrijke rol. Zoek een foto van het Kortrijkse station voor, tijdens en na WO I. Beschrijf wat je op de foto’s ziet, telkens in een 5-tal lijnen. http://www.geheugenvankortrijk.be/ en klik door naar de Erfgoedbank.
** Spion Evarist De Geyter werkte bij de Belgische spoorwegen en wist er alles van. Hij liet zich niet beetnemen door de Duitsers. In zijn memoires heeft hij het over “valse” treinen. Hoezo? Leg uit in een 10-tal lijnen en maak gebruik van de spoorwegnetkaart.