
Familiegeschiedenis
Jacques Goethals sneuvelde voor het vaderland op 9 oktober 1918 op
28-jarige leeftijd. Hij behoorde tot een vooraanstaande Kortrijkse familie en had zich als vrijwilliger bij het Belgische leger aangemeld.
* a. Schrijf een nuchtere “In Memoriam” van piloot Jacques Goethals. Verwerk hierin zijn afkomst, zijn engagement in de oorlog en de manier waarop hij aan zijn einde kwam. Beperk je tot een 15-tal regels.
b. In zijn familie werden de heldenverhalen over hem van generatie tot generatie doorverteld. Was hij volgens jou een echte held? Motiveer je antwoord.
** Hoe zit het met oorlogshelden in jouw familie? Zoek in de online namenlijst van Belgische militairen of jouw familienaam (of die van je moeder, tante, oma) er in voorkomt. Maak een overzichtslijst van de gegevens die je vindt bij een tiental Belgische soldaten. Ga bij één van hen dieper in (5 regels) op de omstandigheden waarin hij om het leven kwam. Let daarbij op de vermelde plaats, datum (welke veldslag?) en legerafdeling. Vind je niemand? Ga dan verder met de zoekterm Goethals. http://www.inflandersfields.be/nl/woi-in-vlaanderen/dodenregister/belgische-militairen/search
Vliegen
Kortrijk lag op een 25-tal km van het westelijk front, een ideale afstand voor de aanleg van Duitse luchtmachtbasissen. In januari 1917 startten de werkzaamheden voor de aanleg van het vliegveld aan de Markebeke, een van de dertien vliegvelden uit de Kortrijkse regio. Naar het einde van de oorlog toe werd de luchtvaart steeds belangrijker.
* In Marke verbleef één van de beroemdste Duitse oorlogspiloten ooit: Freiherr Manfred von Richthofen. Hij woonde een tijdje in het kasteel van de familie de Bethune. Zijn jonge collega, piloot Carl August von Schoenebeck, vertelt over hem.
a. Geef twee algemene kenmerken (= 4 regels) waardoor Manfred von Richthofen zich van de andere piloten onderscheidde.
b. De sfeer van de tekst lijkt geenszins oorlogszuchtig. Vertel in je eigen woorden twee voorvallen (2 x 5 lijnen) waaruit je dat kunt afleiden.
** Via de luchtvaart kreeg ook de luchtfotografie een extra impuls. De eerste luchtfoto’s van Kortrijk kwamen tot stand. Maak een print van de luchtfoto van het stadscentrum dd. 2 oktober 1917 en duid aan: stadhuis – station – belfort – kapel begijnhof – Grote Hallen (museum) – Sint-Michielskerk – Casinoplein. www.geheugenvankortrijk.be en klik door naar de Erfgoedbank.
Luchtmacht
Eeuwenlang had men gevochten te land en ter zee. Tijdens WO I kwam daar voor het eerst een derde dimensie bij: de lucht. Van hieruit vielen de legers elkaars strategische posities aan. De luchtmacht eiste meteen al een groot aantal burgerslachtoffers, ook in Kortrijk.
* William Barnard Rhodes-Moorhouse (1887-1915) was luitenant bij het Britse Royal Flying Corps. Schrijf een levendige eigen tekst van een 10 à 15-tal lijnen waarin je vertelt hoe deze piloot aan zijn einde kwam. In je verhaal speelt Kortrijk een belangrijke rol en er komen minstens vier nationaliteiten in voor. http://www.wereldoorlog1418.nl/victoria-cross-winners
** De lijst met de Kortrijkse burgerslachtoffers van WO I is lang. Ze vielen door luchtbombardementen, granaten, beschietingen.
a. Zet de gegevens in een tabel per maand en per jaar. Waar ligt het zwaartepunt?
b. Wanneer en waar vielen de meeste slachtoffers op één dag? Ter vergelijking: op 26 maart 1944 vielen tijdens een bombardement op Kortrijk 250 doden.