
Patriottisme
De Kortrijkse familie Ghyoot was zeer patriottistisch. Dochter Marguerite geeft in haar oorlogsdagboek blijk van een grote liefde voor vorst en vaderland. In haar verslag over de Belgische nationale feestdag en het bezoek van koning Albert I aan Kortrijk is ze zeer enthousiast.
* In het dagboekfragment van 21 juli 1915 vertelt Marguerite met trots over de vaderlandsliefde van de Kortrijkzanen, ondanks de zware druk van de Duitsers. Een stadsgenoot vond een originele manier om dit gevoel te uiten, maar zijn kinderen moesten ervoor boeten. Leg uit in twee zinnen.
** Stel: je bent een jonge journalist. Herschrijf het relaas van 5 november 1918 op een hedendaagse meeslepende manier, zoals in een krantenartikel. Breng een boeiende tekst van 10 à 15 regels.
Bombardementen
Het grote gevaar voor de Kortrijkzanen kwam uit de lucht. Er vielen hier tijdens WO I meer burgerslachtoffers tijdens bombardementen dan Kortrijkse militairen in de frontlinies. Naarmate de oorlog vorderde, kreeg de luchtmacht meer en meer belang. In de kelder van haar huis bibberde Marguerite van angst.
* Marguerite woonde in de Handboogstraat in Kortrijk, dichtbij Onze-Lieve-Vrouw Ter Engelen (het Fort), waar de zusters ook bange momenten meemaakten. Lees de beschrijving van wat er precies gebeurde op 17 oktober 1918 en vertel het na in drie zinnen.
** Maak een beklemmende fotoreportage op muziek en geef daarin een beeld van minstens tien plaatsen waar bommen vernietigend insloegen in Kortrijk tijdens WO I. Werk chronologisch. http://beeldbank.kortrijk.be .
De slag om Kortrijk
Aan het einde van de oorlog slaagden de Engelsen erin de Duitse linies te doorbreken. Het frontgeweld kwam dichter en dichter bij Kortrijk. Geallieerd artillerievuur joeg de Kortrijkzanen de stuipen op het lijf. De bevrijding van de stad eiste honderden slachtoffers en veroorzaakte heel wat schade. Het eindoffensief duurde van 12 tot 19 oktober 1918. Marguerite Ghyoot rapporteerde de gebeurtenissen dag na dag.
* Marguerite beleefde tijdens deze oktoberdagen extreme emoties. Analyseer wat ze schrijft over 19 oktober 1918. Maak een tabel met de feiten in de linker kolom en haar gevoelens daarover in de rechter kolom.
** Op het Sint-Janskerkhof van Kortrijk liggen 210 slachtoffers van WO I begraven. http://www.cwgc.org/
a. Maak een grafiek van hun aantallen per maand van juli 1917 tot en met mei 1919 en schrijf commentaar (ca. 5 lijnen) bij de grote piek die je vindt.
b. Tussen de gesneuvelden bevinden zich ook acht Chinezen. Verklaar in één zin.