"21 december 1914. De stad Kortrijk wordt veroordeeld tot een boete van 10 miljoen mark voor het achterhouden van een grote wapenvoorraad in de Broeltorens."
Dit dreigement van de Duitse Etappenkommandant Von dem Knesebeck baarde het Kortrijs stadsbesuur grote zorgen. Het kreeg slechts één maand de tijd om dit onmetelijke bedrag bijeen te zoeken. Er zou bij vier banken geld moeten geleend worden. Uiteindelijk kon de boete via onderhandelingen afgewenteld worden. Intussen vierden de Duitsers uitgebreid Weihnachten.
Toen ze bijna vier jaar later Kortrijk moesten ontruimen, lieten de Duitse bezetters op 16 oktober 1918 maar liefst 750 kg springstof ontploffen onder de Broelbrug. De Broeltorens bleven fel beschadigd achter.
15 oktober 1918. Kanongebulder houdt nu dag en nacht aan en komt steeds dichter. De Duitse Kommandantur heeft Kortrijk verlaten. De inwoners brengen de tijd door in hun kelder. Talrijke boten op de Leie evacueren zieken en ouderen richting Gent. Wat zal er gebeuren? Zal de frontlijn aan de Leie blijven steken en wacht Kortrijk hetzelfde lot als Ieper, namelijk de totale vernieling?
Dagboekschrijfster Marguerite Ghyoot beleefde bange dagen. Ze woonde in de Handboogstraat, vlakbij de Broeltorens. Rond 17u15 daverde de stad op zijn grondvesten. Ruiten sprongen stuk en plafonds donderden naar beneden. Gas en elektriciteit vielen uit. De Duitsers vernietigden systematisch alle bruggen over de Leie. Slechts de robuuste Broelbrug weerstond aan de druk.
Maar niet voor lang, want de volgende morgen lukte het om door middel van 750 kg springstof de stenen verbinding tussen de Broeltorens neer te halen. Daarbij ontstond een grote scheur in de 4 m dikke wand van de zuidelijke toren. Alle dakpannen in de buurt sneuvelden en de deuren hingen los van hun hengsels.
Pas bij de restauratie van de Broeltorens in 2013 werd deze schade definitief weggewerkt.
Wist je dat de Duitsers bij hun aftocht in oktober 1918 niet minder dan 1.800 kg springstof verborgen hadden in het stadhuis, de post, het belfort, herberg het Damberd en het station van Kortrijk? Het was de bedoeling die tijdbommen te laten ontploffen op 18 november, maar drie dagen eerder werden ze onschadelijk gemaakt.