De stad staat in rep en roer voor de nakende komst van de legerstaf. Men verwacht 500 officieren. Op de trottoirs worden telefoonpalen geplaatst en meer dan 250 telefonisten komen uit Tielt naar Kortrijk. Dat melden verschillende dagboekschrijvers.
In mei 1917 vestigde het uitgebreide oppercommando van het Vierde Duitse leger (A.O.K. = Armee Ober Kommando) zich tijdelijk in Kortrijk. Vooral in de Doorniksewijk werden dure herenhuizen opgevorderd en heringericht met nieuwe meubels, tapijten en elektriciteit. Er kwam een bakkerij in de buurt, de stilte moest bewaard blijven en verse bloemen werden afgeleverd om de hoge militairen te verwelkomen.
In het pand Doorniksewijk nr. 66 verbleef opperbevelhebber generaal Sixt von Arnim. Aan de overkant was nr. 49, het huis van brouwer Omer Vander Ghinste. Niemand minder dan de Duitse keizer Wilhelm II bracht hier op 19 april 1918 de nacht door. Het speciaal door de firma De Coene gemaakte bed waarin hij toen sliep, werd na de oorlog verkocht voor 4.000 fr.
De Duitse militairen en bestuurders palmden de mooiste en rijkste herenhuizen van Kortrijk tijdelijk in te palmen voor hun activiteiten. Dat gebeurde onder meer met panden aan de Gentsestraat en Gentsesteenweg, de Jan Palfijnstraat, de Doorniksestraat, de Pieter Tacklaan en zeker ook de Doorniksewijk.
Hier woonden rijke ondernemers zoals bijvoorbeeld,in nummer 12, de Engelsman Adolf Du Vivier, baas van de vlasspinnerij Linière de Courtrai of, in nummer 39, de industrieel Camille Depoortere, eigenaar van een textielfabriek in de Beverlaai. De tramlijn die hier liep , verbond Kortrijk met Bellegem en Moeskroen.
De steenrijke eigenaar van de Kortrijkse bloemmolens in de Kapucijnenstraat, Charles Vande Venne, woonde aan de Doorniksewijk 66. Deze man kwam wegens zijn verzet tegen de Duitsers verschillende malen in de gevangenis terecht.
Op een luchtfoto uit 1917 links de Doorniksewijk. Het park Saint-Georges ligt nabij de treinsporen. Bemerk dat vlakbij het centrum van Kortrijk nog heel wat landbouwgrond bewerkt wordt en dat de oude Kleine Leie (nu Dam) nog niet gedempt is.
Wist je dat brouwer Omer Vander Ghinste toen aan de Doorniksewijk nr. 49 woonde? Terwijl de Duitsers alle koperen vaten van plaatselijke brouwerijen opeisten, mocht Vander Ghinste de zijne behouden, omdat hij toeliet dat er nu en dan Duitse legeruniformen in gewassen werden.