"28 februari 1918. Rond twaalf uur kwart horen we de meest schrikaanjagende ontploffing tot nog toe. Op het Plein, op enkele meter van ons instituut, is een bom gevallen."
In het dagboek Anima Una van de Zusters van Liefde van ‘t Fort was het een zwarte bladzijde. Vier vrouwen stierven door de bomaanslag. Eén van de slachtoffers was Clemence De Geyter, 23 jaar oud, dochter van Evarist De Geyter. Deze spoorwegarbeider was opgepakt op verdenking van spionage tegen de Duitsers. Hij wachtte in zijn cel in Gent, ter dood veroordeeld, op zijn terechtstelling.
Door het verlies van zijn dochter vonden de Duitsers echter dat Evarist-door toedoen van de Engelsen! – al genoeg gestraft was. Ze schonken hem genade. Zo kwam het dat deze spion de kans kreeg om zijn memoires neer te schrijven.
In 1914 organiseerden de Zusters van Liefde onderwijs voor meisjes in het instituut Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen, aan het Plein. Voor de oorlog telde de school 163 leerlingen. Het gebouw werd tijdens onregelmatige periodes, afhankelijk van het verloop van de oorlog, grotendeels opgeëist door de Duitse bezetters om er gewonden en zieken in onder te brengen en te verplegen. Ook het Sint-Niklaasgasthuis in de Voorstraat, kreeg deze bestemming.
Het ging bij de patiënten niet altijd om wonden, opgelopen door de oorlogsactiviteiten. Ook besmettelijke ziektes zoals tyfus en dysenterie kwamen vaak voor, evenals geslachtsziekten.
Eind oktober 1918 kwamen heel wat slachtoffers van een hevige Duitse gasaanval in de streek rond Avelgem in de Kortrijkse ziekenhuizen terecht. Hun toestand was afschuwelijk. Meer dan 200 getroffen burgers stierven een gruwelijke dood.
Wist je dat de beroemde Duitse piloot Manfred von Richthofen na een ongeluk met zijn vliegtuig een zware hoofdwonde opliep en verpleegd werd in het Sint-Niklaasinstituut in Kortrijk? Een Duitse verpleegster – de mooie Käte Otersdorf –stond hem altijd nabij. Deze relatie werd in de film “Der Rote Baron” uit 2008 met een romantisch sausje aangedikt.