“Explosies van munitie hebben in verschillende omstandigheden plaats gehad”, schrijft de Bissegemse pastoor Alberick Dierick in zijn verslag over de gebeurtenissen 1914-1918.
Oorlog voeren gaat niet zonder munitie. De belangrijkste opslagplaats van Duitse munitie in de streek lag in Bissegem, op de landerijen van het Hof Te Wulveriks. Er was zelfs een speciale aftakking van de spoorweg aangelegd om de obussen vlot in en uit te kunnen laden. Natuurlijk was dit werk niet ongevaarlijk. Ontploffingen kwamen vaak voor.
Bovendien wisten de vijandelijke vliegtuigen deze plaats te vinden en te bombarderen. Vandaar de noodzaak aan bunkers om te schuilen. Een Engelse luchtfoto toont een rookpluim boven het depot op 2 oktober 1917. In totaal vielen op deze plaats minstens 20 dodelijke slachtoffers te betreuren.
De vlasgemeente Bissegem kende een spectaculaire aangroei van het bevolkingscijfer. In 1900 woonden hier 1.866 mensen, in 1914 al 2.651. Er werd hard gewerkt, goed geleefd en flink gedronken door de vlaswerkers. In 1912 telde het dorp per 19 inwoners een café.
Bij het uitbreken van de oorlog viel alle nijverheid stil en waren de arbeiders werkloos. Er heerste al snel een tekort aan graan, rogge, tarwe en aardappelen. Behalve honger hadden de Bissegemnaars vooral veel angst. Het munitiedepot van de Duitsers, aangelegd nabij het Hof Te Wulveriks, trok vijandelijke Engelse piloten aan. Bovendien passeerde in Bissegem een spoorlijn naar het front: ook een doelwit voor luchtaanvallen.
Een vreselijk noodlot trof op zondag 24 maart 1918 de Bissegemse brouwersfamilie Van Doorne. ‘s Namiddags rond 15u35 waren de drie zonen van de familie op de binnenplaats aan het voetballen. Een bom sloeg in. Twee jongens waren op slag dood, de derde overleed enkele uren later aan zijn verwondingen. Het echtpaar Van Doorne bleef kinderloos achter.
Wist je dat Bissegem tijdens de terugtocht van de Duitsers volledig geëvacueerd werd? Iedereen kreeg het bevel te vertrekken. Intussen vernietigden de Duitsers de elektriciteitsvoorzieningen, de brug over de Leie, meubelen en schooluitrusting. Glasnegatieven van foto’s waarop meisjes te zien waren in de armen van Duitse officieren gooiden ze aan scherven.