“Manfred zegt met nieuwe humor dat het toch goed is als men in het leven een dikkop heeft.”
Dit getuigde de moeder van de Duitse piloot Manfred von Richthofen. Ze kwam er die keer met de schrik vanaf. Haar zoon overleefde op 6 juli 1917 een diepe schotwonde aan het hoofd. Hij droeg een verband en poseerde samen met zijn vrienden op de trappen van het kasteel van Marke bij de schroef van een neergehaald Engels vliegtuig. Ze glunderden zichtbaar bij deze jachttrofee.
Jasta 11, een groep Duitse piloten, verbleef van 23 juni tot 24 november 1917 in het kasteel van Marke, vlakbij het toenmalige vliegveld aan de Markebeek. Manfred had de leiding over deze eenheid, net als over de vliegvelden van Bissegem, Heule en Kuurne. De “rode” baron von Richthofen – zijn vliegtuig was rood geschilderd – behaalde een recordaantal van 80 overwinningen in luchtgevechten tot hij op 21 april 1918 zelf neerstortte en sneuvelde.
Het kasteel van baron de Bethune in Marke werd tijdens WO I constant bezet door Duitsers. In november 1914 namen ze alvast de mooie koets in beslag. In mei 1915 hielden officieren in de tuin een gezellig parkfeest.
Vanaf 1917 vonden de officier-piloten, onder wie de beroemde Manfred von Richthofen, onderdak in het kasteel. De heren piloten kregen af en toe hoog bezoek. In augustus 1917 mochten ze hier de Duitse keizer Wilhelm II, de topmilitair generaal Erich Ludendorff en de Nederlandse vliegtuigbouwer Anthony Fokker begroeten. Alles had te maken met de succesrijke oorlogsactiviteiten om en rond de vliegvelden Markebeke en Marke, uitgevoerd door de elite van de Duitse luchtmacht.
Wist je dat Roland Garros, piloot bij de Franse luchtmacht, als eerste een technische vernieuwing doorvoerde? Hij knutselde op zijn vliegtuig een mitrailleur die door de draaiende schroef heen kon schieten. Toen hij op 19 april 1915 echter crashte achter de Duitse linies, viel de techniek in vijandelijke handen. Vliegtuigbouwer Fokker verfijnde het systeem en paste het toe op Duitse jachtvliegtuigen. Zo verwierven ze een tijdlang het overwicht in de lucht.